2019, segling i pandemins fotspår!

Västerås Sailing Week startade med Bonnier News Business Sailing Cup, en sprintkappsegling på kortbana med Allsvenskans båtar. Detta var andra gången en "Business Cup" anordnades i stan, första gången var 2015. 16st företagslag hade värvat ihop lag beståendes av medarbetare och kunder, vissa vana seglare och andra som aldrig seglat. Lagen fick under förmiddagen möjlighet att värma upp en timme med en erfaren coach för att segla ihop laget. Därefter serverades lunch på Rederi Mälarstadens färja "Havsörnen". Under denna lunch tilltog vinden i samma takt som tävlingsförberedelserna ökade. Startskottet gick och båtarna hade "full power" ifrån vinden från första stund. Stark vind kombinerat med vassa kappseglingsbåtar skapade nya perspektiv på sporten segling för flertalet tävlande. Bilden av segling kan lätt vara att cruisa långsamt fram med ett vinglas i ena handen och chipspåsen i den andra men tvlingssegling ska inte blandas ihop med cruisingsegling, också kallat semestersegling där syftet är att bara njuta och ha en trevlig stund. Kappsegling innebär tävling och med dessa förutsättningar riktigt actionfyllt! Vissa båtar planade, några "broachade" (tippade 90 grader innan de rätade upp sig igen), vattnet sprutade och lagen fick kämpa med teamworket för att ta sig runt. Att se lag komma iland igen var en underhållning i sig, humören var på topp, flera var facinerade över kollegors egenskaper de aldrig sett tidigare och historierna från häftiga situationer ekade hela dagen lång!

Hur gick tävlingen då? Jo, "hemmalaget" VLT lag 2 var bäst för dagen men ville inte vinna sin egen tävling så prispallen blev som följande:

 1. Gullbergs Marina

 2. KPMG

 3. Room Apartment Hotel

Kvällen avslutades på nyöppnade Mälarkrogen med Business Dinner, prisutdelning och den ena häftiga historien efter den andra från en händelserik dag på vattnet!

 

På fredagen var det dags för Allsvenskan att ha premiär i Västerås!

Som arrangör kändes det fantastiskt att vara mittpunkten för svensk segling för en helg med hela allsvenska eliten och Svenska Seglarförbundet på plats. Tävlingen började lugnt med måttliga vindar, det mest intressanta som seglarna behövde behärska var de ökända vindvridningarna som kännetecknar Mälaren. Inte det lättaste att klara av. Dagen rullade på lika effektivt som tysk ingenjörskonst och när Sailing Dinner stod för dörren var hela 12st race avklarade! Lördagen rullade på lika bra trots ökande vindar, det skulle visa sig att denna dag med 8st flighter skulle avgöra Allsvenskan för sist ut var söndag med vindar på 15+m/s och en vinnare fick koras innan sista fligherna var seglade. Vinnare blev KSSS som tog hem titeln för 4:e raka året!

Tre guldkorn vill vi ta med oss från arrangemanget:

 • Förstroendet från SSF som vi förvaltade på bästa tänkbara sätt!

 • VLT:s påkostade livesändning som TV021 producerade!

 • Arrangörsklubbarnas fantastiska funktionärer som gör det hela möjligt år efter år!

 

Vid sidan om Allsvenskan seglades Höstkroken och på land levde eventbyn under fredag-söndag. Här fanns flera nyheter som:

 • En tvådagars Höstkroken beståendes av två separata tävlingar som räknades ihop för att kora en totalvinnare. Nyheten var fredagens jaktstart som direkt blev omtyckt av seglarna.

 • Eventbyn flyttades från Tullhushamnen till Färjekajen för att knyta ihop helheten med nya samarbetspartners så som Mälarkrogen och "Carlsson på Kajen" (nu La Petite).

 • Nöjesområde med 100m uppblåsbar hinderbana, hoppborgar och karusell uppbyggt av Event Mälardalen.

 • Kvalitativ livesändning av Allsvenskan.

 • Invigning och prisutdelning med kommunalrådets ordförande Anders Teljebäck.

 • Regattamiddag på nyöppnade Mälarkrogen.

 • Underhållning med Janke Jönsson och Pettsson & Findus.

 • Prova-på aktiviteter: jollesegling, SUP paddle boards, zorbbollar.

 • Rescuecorner med besök av brandkår, ambulans, polis, brandskyddsföreningen m.fl som visade upp sina bilar mm för allmänheten. Barn fick dessutom testa på att släcka brinnande räddningsdockor om de ville.

 • Kustbevakningen och lotsen var på fint besök med sina fartyg och lät allmänheten gå ombord.

 

Detta var i korta drag första Västerås Sailing Week som gav ringar på vattnet för framtiden!

 

Mvh Projektteamet 

Businessfolder

Seglingsfolder

3
3

press to zoom
2
2

press to zoom
4
4

press to zoom
3
3

press to zoom
1/101